Sunday, December 19, 2010

Sanggup Buat Loan Bank Untuk Beli Emas!! UNTUNG KE???!!!





Salam sejahtera semua... Lama tak update blog ni.... Semua sihat?? Emas sihat?? Hehe... Ok la, hari ni saya nak berkongsi ilmu dari pembacaan saya di website otai2 emas...artikel ini akan saya olah sedikit mengikut cara saya...

Kadang2 tu, ada ramai yang bertanya pada saya soalan cmni,,,,  "Saya berminat nak buat pelaburan emas ni, tapi xde modal lagi la.. Mcm mane if saya buat loan bank, ok ke??? Rugi tak???"

So, saya akan bagi jawapan kpd soalan tu dalam post sy ni.... Ada satu petua....
Pinjaman yang baik ialah pinjaman yang menyebabkan anda menjadi bertambah kaya,
Pinjaman yang buruk ialah pinjaman yang menyebabkan anda bertambah miskin.
Mudah kan???

Sebelum anda buat pinjaman bank untuk memulakan pelaburan emas anda, cuba buat kira-kira sket, tanya diri sendiri.

“Adakah aku akan bertambah kaya dengan loan nie? Atau bertambah beban nak bayar installment bulanan?”
Selepas itu baru anda akan sedar bahawa pinjaman ini baik untuk kewangan anda atau sebaliknya.

Ok, berbalik pada cerita buat pinjaman untuk membuat pelaburan emas. Ini adalah analisis berdasarkan data yang sebenar..
  • Pada Mei 2002 jika anda buat personal loan Bank Rakyat sebanyak RM10,000 selama 5 tahun maka anda perlu bayar RM227 sebulan bermula Jun 2002 sampai April 2007.
  • Jadi jumlah bayaran kepada bank selama 5 tahun ialah RM13,620.00
  • Bank akan dapat untung sebanyak RM3620.00 (bersamaan 36.30%) selepas 5 tahun.
Katakan dengan loan RM10,000 semuanya anda beli syiling Kijang Emas 1 Oz (2 Mei 2002)..
Harga Kijang Emas 1 Oz ketika itu ialah RM1244.00 (Boleh check kat sini)
Jadi anda dapat beli 8 Keping Kijang Emas 1 Oz :) 


Bila loan anda dah selesai bayar pada April 2007, nilai Kijang Emas 1 Oz itu telah naik menjadi RM2351.00 (2/4/2007). (Lihat buying price kat sini)

Dengan kata lain, setelah 5 tahun, Kijang Emas anda sebanyak 8 keping itu berharga
RM2351.00 x 8 = RM18,808!


Kalau anda jual semua syiling Kijang Emas tersebut pada 2/4/2007, maka keuntungan bersih anda ialah RM5188.00! 
Anda untung 51.88% dari pelaburan emas anda!!! :) 

Katakan anda tak nak jual Kijang Emas tersebut dan masih memegang sehingga bulan ini (15/12/2010).
Berapa untungnyer? Jom kira…

Harga Kijang Emas pada 15/12/2010 ialah RM4455.00 seunit (Lihat buying price kat sini)
Jadi RM4455.00 x 8 keping = RM35,640.00!!
Keuntungan bersih anda ialah RM25,640.00!!
dalam masa 8 tahun (bersamaan 256.4%) 


Kesimpulannya…
Pinjaman bank yang digunakan untuk membuat pelaburan emas mampu memberikan pulangan yang menarik.
So, betullah orang tua-tua cakap. Beli emas nie tak rugi…
Ok, apa tunggu lagi… buat loan bank dan beli emas :)
Jangan pinjam along dah ler…

****Disclaimer: Walaupun data yang saya gunakan disini adalah data sebenar,
tapi saya tak dapat menjamin kenaikan harga emas pada masa hadapan.
Ini adalah panduan semata-mata. Kalau anda nak buat loan, terpulanglah pada anda. 
Saya cuma berkongsi ilmu...
 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PANDUAN MENJADI DEALER PUBLIC GOLD BERSAMA SAYA, ARINA AZFAR ABD LATIF

1. Sediakan modal sebanyak RM20,000

2. SMS kepada saya, “Nama Penuh, I/C, Handphone Num, Email & Acc Num (Maybank / Public Bank)”

3. Lepas tu, sy akan reply semula dan akan minta dari anda “Jenis & Kuantiti” emas yang dikehendaki

4. Saya akan membuat pesanan anda

5. Selepas itu, dalam masa 1 hari, pihak Public Gold akan hantar Purchase Order kepada anda melalui e-mail anda

6. Download attachment di email tu, itu adalah purchase order anda

7. Buat bayaran kepada pihak Public Gold, butiran nombor akaun Public Gold ada tertera di dalam Purchase Order tu

8. Selepas bayaran dibuat, faks / email bukti pembayaran kepada 03-5634 1916 / payment@publicgold.com.my dan pastikan bukti pembayaran itu disimpan untuk proses collection nanti

9. Sebelum buat collection di branch, call branch yang berkenaan dan pastikan stok anda dah boleh diambil

10. Bawa bukti pembayaran yang asal dan Purchase Order anda untuk collection. Staff di branch akan uruskan proses seterusnya untuk anda

Hubungi saya, Azfar 013-3989161 untuk saya bantu

Sebarang masalah dan pertanyaan sila email @ SMS @ call saya


JUMPA ANDA DALAM PERNIAGAAN EMAS BERSAMA SAYA...

ARINA AZFAR 013-3989161